Turkméni 97 percentami hlasov potvrdili opäť Berdymuhamedova za prezidenta

13.02.2012 Celý región

Ašchabad 13. februára (TASR) - Doterajší turkménsky prezident Gurbanguli Berdymuhamedov sa stal jednoznačným víťazom prezidentských volieb v Turkménsku, keď získal 97 percent hlasov. Oznámila to dnes volebná komisia v tejto stredoázijskej republike.

Vo voľbách kandidovalo dovedna osem kandidátov, z ktorých sa všetci uznanlivo vyjadrovali o vládnutí 54-ročného lídra. Na voľbách v postsovietskej krajine sa nezúčastnili pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Predseda volebnej komisie podľa agentúry AP konštatoval, že hlasovanie prispelo k potvrdeniu národnej súdržnosti Turkménov. Štátne médiá oznámili, že volebná účasť dosiahla 96 percent.

Pre svoje obrovské zásoby zemného plynu, ktoré sú štvrté najväčšie na svete, je Turkménsko je predmetom záujmu všetkých svetových veľmocí.

Berdymuhamedov je pri moci od konca roku 2006, keď nahradil náhle zosnulého dlhoročného prezidenta Saparmurata Nijazova, zvaného aj Turkmenbaši. Od svojho nástupu na post sa Berdymuhamedov snažil narušiť Turkmenbašiho starostlivo vybudovaný kult osobnosti.
 

Vyberte región